Littekenbehandelingen

Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven wel een of meerdere littekens opgelopen. Misschien ben je over prikkeldraad gestruikeld, heb je een ander ongeluk(je) gehad of ben je geopereerd. Littekens dienen eigenlijk na verloop van tijd weer te verdwijnen en/of geen last meer te veroorzaken. Dit is niet altijd het geval. Zelfs na tientallen jaren kunnen littekens nog rood en hinderlijk zijn, jeuken of hard aanvoelen. Alsof de wond nooit echt geheeld is. Zo’n litteken is dus fysiek zicht- en voelbaar.

Ook energetisch gezien is er echter letsel opgetreden vanwege meridianen die op de betreffende plek doorgesneden of beschadigd zijn. De energie kan daar niet voldoende doorstromen, hoopt zich op en voorbij het litteken wordt het lichaam onvoldoende van energie voorzien. Dit kan klachten opleveren in bepaalde lichaamsdelen en/of organen. Met moxa is het mogelijk de energiebanen te ‘openen’, zodat de energie weer kan stromen.

Het moxeren is een eeuwenoude therapie uit het oosten die sinds ongeveer 200 jaar ook in Europa bekend is. Bij het moxeren wordt er boven de huid een moxastick –  gemaakt van gedroogd bijvoetskruid – verbrand. De hitte die daarbij vrijkomt, heeft ter plekke een weldadige uitwerking op de doorbloeding. De beschadigde meridiaan kan herstellen waardoor de  energiestroom verbetert. Daarnaast is te verwachten dat eventuele jeuk en verharding van het litteken verdwijnen. Vooral operatielittekens zijn, omdat ze vaak lang zijn, de oorzaak van klachten. Denk bijvoorbeeld aan een keizersnede. Die is erg lang, gaat dwars over de buik, en doorsnijdt daarmee vele meridianen.

Naast het ontstoren van littekens kan moxa ook worden toegepast bij  allerlei doorbloedingproblemen, koude en/of dove plekken of  pijnlijke en stijve spieren. Sowieso is moxa  enorm energiegevend en daarmee prima in te zetten tegen moeheid en energiegebrek.